[VIDEO] “Hari ni adalah hari terakhir saya..” – Peletakan jawatan diperkenan, Muhyiddin kini jalankan tugas sebagai caretaker PM

YANG di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan supaya Tan Sri Muhyiddin Yassin menjalankan tugas sebagai caretaker Perdana Menteri sehingga perdana menteri baharu dilantik.

Keputusan itu dibuat selepas baginda menerima surat peletakan jawatan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri dan jawatan seluruh Jemaah Menteri berkuat kuasa hari ini menerusi sesi menghadap pada jam 12.30 tengah hari tadi.

“Ini adalah selaras dengan Perkara 40(2)(a) dan 43(2)(a) yang menyatakan bahawa Seri Paduka Baginda hendaklah melantik seorang Ahli Dewan Rakyat yang pada hemat Baginda mungkin mendapat kepercayaan majoriti Ahli Dewan Rakyat sebagai Perdana Menteri baahru untuk mempengerusikan Jemaah Menteri,” ujar kenyataan itu.

Agong turut berkenan menerima sembah maklum daripada Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya bahawa sehingga 10 Ogos 2021, daripada sejumlah 613 kawasan Dewan Undangan Negerii, sebanyak 484 kawasan (79 peratus) adalah zon merah C.ovid-19.

“Pada masa sama, Seri Paduka Baginda turut mengambil maklum bahawa fasiliti-fasiliti kesihatan negara juga berada pada situasi membimbangkan.

“Justeru pada hemat Seri Paduka Baginda, pelaksanaan Pilihan Raya Umum ke-15 bukan satu pilihan terbaik atas faktor kemaslahatan dan keselamatan rakyat,” ujar kenyataan itu lagi.

Dalam kenyataan sama, Agong turut menzahirkan penghargan kepada kerajaan pimpinan Muhyiddin atas khidmat bakti khususnya dalam memer.angi pandemik C,ovid-19.

VIDEO penuh mStar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! TTK

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber: mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*