“Gunakan perkataan tdak..” Hukm4n Penj4ra 13 Bulan Farid Kamil Diganti Dengan D3nda Berharga..

Pelakon dan pengarah, Farid Kamil Zahari yang sebelum ini diperintah untuk dipen.jarakan selama 13 bulan atas kesalahan menggunakan keker4san jen4yah dan mengeluarkan perkataan tidak s0pan di balai p0.lis tiga tahun lalu, digantikan dengan den.da RM5,500.

Pesuruhjaya Kehakiman Nurulhuda Nur’aini Mohamad Nor di Mah.kamah Tinggi Shah Alam membuat keputusan itu selepas membenarkan ra.yuan Farid terhadap hu.kuman tersebut.

Beliau berkata, ia mengambil kira pe.rayu telah membayar pam.pasan dalam bentuk kom.paun kepada dua pihak, termasuk ang.gota po.lis terbabit.

Selain itu katanya, Farid, 40, juga men.yesal dengan perbuatan yang dilakukan dan memohon maaf ketika perbicaraan berlangsung.

 

Dalam prosiding itu, Farid diwakili peguam Kee Wei Lon dan Low Wei Loke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Farid Kamil (@faridkamilz)

Memetik lap.oran Free Malaysia Today, mah.kamah menggantikan hukuman penjara 13 bulan bagi kesalahan melibatkan keke.rasan jena.yah kepada den.da RM5,000 manakala hu.kuman pen.jara empat bulan kerana meng.eluarkan perkataan tidak so.pan digantikan dengan den.da RM500.

Pada 2 Jun 2020, Farid Kamil dijatuhi hukuman 13 bulan pen.jara bagi sabitan k.es menggunakan ke.kera.san jena.yah terhadap ang.gota po.lis dan empat bulan pen.jara bagi sa.bitan k.es mengeluarkan perkataan tidak so.pan oleh Mah.kamah Majistret di sini hari ini.

Majistret Noor Arifin berkata, selepas meneliti dan menimbangkan keterangan dikemukakan pihak pendak.waan dan pem.belaan, mah.kamah mendapati tertu.duh ga.gal menimbulkan kera.guan muna.sabah dan dibuktikan bersalah terhadap dua per.tudu.han terbabit.

Sumber:gempak/sinarharian/freemalaysiatoday

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*