Mantan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin Dapat 1 Jawatan Yang Sama Taraf Dengan Menteri. Ini Sebab Kenapa Kerajaan Setuju Ambil Abah

Bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin dilantik sebagai pengerusi Majlis Pemulihan Negara bertaraf menteri, maklum Ketua Setiausa Negara Mohd Zuki Ali yang juga setiausaha kabinet.

“Jemaah menteri dalam mesyuaratnya pada 1 September 2021 telah bersetuju untuk melantik Muhyiddin Yassin, mantan Perdana Menteri ke-8 sebagai Pengerusi Majlis Pemulihan Negara bertaraf Menteri.

“Pelantikan ini telah disembah maklum kepada KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

“Pelantikan ini juga dibuat atas dasar keyakinan Kerajaan terhadap kemampuan Muhyiddin Yassin untuk menerajui strategi pemulihan negara, demi mencapai impak ekonomi terbaik dan memulihkan semula kehidupan rakyat yang terjejas teruk akibat pand3mik c0v1d-19,” kata Zuki pada satu kenyataan hari ini

Sebelum ini, muncul desas-desus Muhyiddin akan dilantik sebagai menteri mentor selepas dia meletak jawatan perdana menteri.

Muhyiddin digulingkan setelah kem ahli parlimen diketuai oleh Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi menarik sokongan daripada kerajaan PN menyebabkan dia kehilangan majoriti.

Zahid secara terang-terangan mempertahankan tindakan itu menegaskan Muhyiddin gagal menangani pand3mik c0v1d-19.

Ketika menjadi perdana menteri, Muhyiddin telah memperkenalkan Pelan Pemulihan Negara (PPN) – yang secara beransur-ansur akan membuka kembali sektor-sektor ketika keadaan c0v1d-19 bertambah baik berdasarkan tiga kriteria utama iaitu jumlah kes harian, kapasiti hospital dan kadar vaksinasi.

Rancangan ini dirangka selepas kritikan terhadap kerajaan PN sebelum ini yang kemudian menjelaskan PPN sebagai “dinamik.”

Sebelum ini, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob telah menawarkan pembangkang untuk menjadi sebahagian Majlis Pemulihan Negara.

Pakatan Harapan masih belum membuat keputusan mengenai perkara itu, tetapi para pemimpin individu telah menyatakan keterbukaan menyertai majlis itu jika ia bukan sekadar ‘pak turut.’

Sumber : Malaysia Kini

Selepas angkat sumpah PM, Ismail Sabri terus singgah ke rumah Muhyiddin Yassin

Bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin memberi jaminan akan memberikan sokongan penuh kepada penggantinya, Ismail Sabri Yaakob.

Menerusi catatan di media sosial selepas menerima kunjungan Ismail hari ini, Muhyiddin berkata dia membantu “kerajaan Perikatan Nasional” untuk berkhidmat kepada rakyat.

“Saya mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada beliau atas pelantikannya sebagai perdana menteri.

“Saya memberi sokongan penuh kepada beliau dan insya-Allah akan terus membantu Kerajaan Perikatan Nasional menyampaikan khidmat yang terbaik kepada rakyat, khususnya dalam tempoh pemulihan negar,” kata presiden Bersatu itu.

Terdahulu, Ismail yang mengangkat sumpah sebagai perdana menteri ke sembilan hari ini melakukan kunjungan ke kediaman Muhyiddin di Kuala Lumpur.

Ismail dilantik sebagai perdana menteri setelah mendapat sokongan 114 ahli parlimen.

Muhyiddin sebelum ini berkata sokongan 50 anggota parlimen PN kepada Ismail adalah bersyarat dengan memastikan anggota kabinetnya bebas daripada sebarang pertuduhan jenayah di mahkamah.

Ini dilihat sebagai usaha untuk mengekang Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi – yang sedang dibicarakan atas tuduhan r4suah – dan beberapa penyokongnya dilantik ke jawatan kabinet.

Kem Zahid dalam Umno memainkan peranan penting dalam menumbangkan Presiden Bersatu itu daripada kerusi perdana menteri.

Ini juga merupakan kali kedua Muhyiddin menggelarkan kerajaan pimpinan Ismail sebagai kerajaan PN dan bukannya BN.

Dengan sokongan 50 ahli parlimen, PN merupakan rakan kongsi terbesar dalam kerajaan yang dipimpin Ismail.

BN sendiri hanya memiliki 42 ahli parlimen.

Parti Muhyiddin, Bersatu dijangka akan diberikan jawatan timbalan perdana menteri.

Anggota majlis tertinggi Bersatu, Eddin Syazlee Shith juga berkata terdapat cadangan untuk melantik Muhyiddin sebagai menteri mentor semasa mesyuarat dengan BN sebelum ini, namun hal itu belum dimuktamadkan.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber : https://aud1r8.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*